Heeft je cavia anders gegeten dan normaal?
Advies
Tandenknarsen is een uiting van pijn bij cavia’s. Deze pijn komt meestal door gebitsproblemen of door maagdarmproblemen.
Gebitsproblemen kunnen aangeboren zijn of later in hun leven ontstaan. Een veel voorkomende oorzaak is de zogenaamde Verworven tandziekte (Engels: ADD of acquired dental disease). De diagnose wordt gesteld door in de bek van je cavia te kijken en bij voorkeur een röntgenfoto te maken. Sommige gebitsproblemen zijn eenvoudig op te lossen. ADD is helaas een chronische aandoening die erg lastig te behandelen is. Alleen het wegslijpen van de haken is in dit geval helaas niet voldoende.
Een andere reden voor tandenknarsen is pijn aan het maagdarmstelsel. Als er veel gas in de maag of in de darmen zit, is dit ontzettend pijnlijk. Dit is een levensbedreigende situatie voor een cavia en moet zo snel mogelijk behandeld worden.
Andere redenen voor cavia’s om te tandenknarsen zijn nierziektes, oortontstekingen, blaasproblemen of tumoren. Maar vrijwel alle pijnlijke aandoeningen kunnen tandenknarsen veroorzaken.
Als je merkt dat je cavia tandenknarst moet je zo snel mogelijk contact opnemen met een dierenarts die gespecialiseerd is in het behandelen van cavia’s. Wacht niet te lang want dan kan het al te laat zijn om je cavia nog te helpen.
Risico: hoog
Is je hond rustiger dan normaal?
Is je cavia een vrouwtje?
Advies
Als je cavia niet of minder eet dan is dit een reden om snel naar de dierenarts te gaan. Het niet eten kan veroorzaakt worden door groot aantal onderliggende ziektes.
Bij veel cavia’s veroorzaakt een gebitsprobleem pijn waardoor ze minder gaan eten. Gebitsproblemen kunnen aangeboren zijn of later in hun leven ontstaan. Een veel voorkomende oorzaak is de zogenaamde Verworven tandziekte (Engels: ADD of acquired dental disease). De diagnose wordt gesteld door in de bek van je cavia te kijken en bij voorkeur een röntgenfoto te maken. Sommige gebitsproblemen zijn eenvoudig op te lossen. ADD is helaas een chronische aandoening die erg lastig te behandelen is. Alleen het wegslijpen van de haken is in dit geval helaas niet voldoende.
Een andere reden voor een cavia om af te stoppen met eten is een probleem aan het maagdarmstelsel. Hierbij kun je denken aan stilliggende darmen of diarree. Dit is een levensbedreigende situatie voor een cavia en moet zo snel mogelijk behandeld worden. Zeker een gasbuik is een veel voorkomende en pijnlijke aandoening waardoor een cavia niet meer eet. Dit is ook een levensbedreigende situatie die zo snel mogelijk opgelost moet worden!
Een ander veel voorkomend probleem bij cavia’s zijn aandoeningen aan de luchtwegen. Vaak speelt een bacteriële infectie hierbij een rol. Zieke cavia’s hebben in dit geval moeite met ademen, ademen snel of niezen. Soms komt er snot of pus uit de neus. Cavia’s moeten kiezen tussen ademhalen of eten en kiezen dan voor het eerste, vandaar dat ze minder of helemaal niet doen eten.
Tot slot kunnen allerlei acute en chronische ziektes ervoor zorgen dat je cavia stopt met eten. Denk hierbij aan nierziektes, leverziektes of tumoren.
Als je merkt dat je cavia stopt met eten moet je zo snel mogelijk contact opnemen met een dierenarts die gespecialiseerd is in het behandelen van cavia’s. Wacht niet te lang want dan kan het al te laat zijn om je cavia nog te helpen.
Risico: hoog
Advies
Haarverlies bij cavia’s kan meerdere oorzaken hebben. We zetten de meest voorkomende oorzaken op een rijtje:
- Overmatig poets gedrag
Cavia’s kunnen zichzelf of elkaar teveel wassen waardoor haren stuk gaan of uitvallen. Als de cavia het bij zichzelf doet dan is vaak stress, pijn of ander ongemak de onderliggende oorzaak hiervan. Als een andere cavia zijn vriendje teveel doet likken, kan het soms helpen om de kooi groter te maken, wat meer speelgoed in de kooi te leggen of een vriendje erbij te kopen.
- Parasieten
Er zijn verschillende parasieten die voor haaruitval kunnen zorgen. De dierenarts kan vaststellen of dit de oorzaak is bij jouw cavia door wat huid en haren van je cavia te onderzoeken onder de microscoop. De meeste parasieten zijn eenvoudig te behandelen door bepaalde druppeltjes in de nek te doen.
- Bacteriële huidontstekingen
Cavia’s met een slechte weerstand of met (bijt)wondjes kunnen last krijgen van bacteriële huidontstekingen. Hierdoor kan de huid ontstoken raken en de haren afbreken of uitvallen.Dergelijke ontstekingen worden behandeld met speciale shampoo’s of antibioticakuren.
- Brandwonden
Zeer lokale kale plekken kunnen veroorzaakt worden door brandwonden, bijvoorbeeld door warmtematjes of kruiken. Het is belangrijk om brandwonden goed te verzorgen.
- Hormonaal
Cavia’s kunnen kale plekken krijgen als hun hormonen niet in balans zijn, bijvoorbeeld door een te snel werkende schildklier. De behandeling verschilt afhankelijk van de onderliggend oorzaak.
- Allergie
Het komt niet vaak voor, maar ook cavia’s kunnen allergisch zijn. Je moet hierbij denken aan allergien voor bepaalde voeding, hooi of insecten. Het is enorm lastig om dit vast te stellen en te behandelen. Je kunt het best een afspraak maken bij de dierenarts als je een kale plek ziet bij je cavia. Alleen deze kan vaststellen wat de oorzaak is en welke behandeling er gestart moet worden.
Risico: laag
Verliest ze haren in haar flanken?
Advies
Als je cavia last heeft van schilfers dan heeft hij/zij mogelijk een schimmel infectie (Trichophyton mentagrophytes of microsporum canis). Deze veroorzaakt kale en schilferige plekken op de neus, achter de oren of op de voorpoten. Deze schimmel is makkelijk te bestrijden met een shampoo of zalf met miconazol. In ernstige gevallen moet ook via de mond antischimmelmedicatie gegeven worden. Een schimmelinfectie is vaak een aanwijzing dat de weerstand van je cavia verlaagd is. Buiten het behandelen van de schimmel is het verstandig om te onderzoeken of dit het geval is. Wat extra vitamine C geven is in elk geval aan te bevelen.
Een andere reden voor schilfers is trixacarus caviae. Dit is een gravende mijt die schilfers en jeuk veroorzaakt. De aangetaste gebieden zijn vooral de nek, schouders, dijen en de buik. De behandeling bestaat uit een pipetje dat de dierenarts in de nek druppelt.
Cavia’s die samen met konijnen gehouden worden kunnen ook andere mijten krijgen. Deze mijten zijn ook met een pipetje goed te behandelen.
Risico: laag
Advies
Als je cavia last heeft van droge of schilferige oren, heeft hij/zij waarschijnlijk last van een schimmel infectie (Trichophyton mentagrophytes of microsporum canis). Deze veroorzaakt kale en schilferige plekken op de neus, achter de oren of op de voorpoten. Deze schimmel is makkelijk te bestrijden met een shampoo of zalf met miconazol. In ernstige gevallen moet ook via de mond antischimmelmedicatie gegeven worden. Een schimmelinfectie is vaak een aanwijzing dat de weerstand van je cavia verlaagd is. Buiten het behandelen van de schimmel is het verstandig om te onderzoeken of dit het geval is. Wat extra vitamine C geven is in elk geval aan te bevelen.
Een andere reden voor schilfers is trixacarus caviae. Dit is een gravende mijt die schilfers en jeuk veroorzaakt. De aangestaste gebieden zijn vooral de nek, schouders, dijen en de buik. De behandeling bestaat uit een pipetje dat de dierenarts in de nek druppelt.
Risico: gemiddeld
Zitten de schilfers op de oorschelp?
Advies
Drinkt je cavia sinds kort meer? Controleer eerst of de waterfles in het hok niet lekt door eronder de voelen of je een natte plek voelt. Is dit niet zo, dan moet er onderzocht worden waarom je cavia meer drinkt. Normaal gesproken drinkt een cavia 10 tot 15 ml/100 gram lichaamsgewicht. Dit betekent dat een cavia van 1 kg 100 tot 150 ml water drinkt op een dag. Cavia’s die veel groenten en fruit eten drinken minder dan cavia’s die vooral brokjes en hooi drinken. Er zijn een aantal verschillende oorzaken hiervoor.
De meest voorkomende oorzaken zijn blaasontsteking, blaasgruis en suikerziekte.
Buiten deze drie zijn er nog een groot aantal andere aandoeningen die dit veroorzaken, zoals:
- Nierfalen
- Baarmoederontsteking
- Leverfalen
- Eten van giftige planten (bv. Lelies)
- Bepaalde medicatie
De dierenarts stelt door middel van het lichamelijk onderzoek en urine onderzoek vast wat de oorzaak is. In sommige gevallen is er meer onderzoek nodig zoals een echo, röntgen of bloedonderzoek. In sommige gevallen is het probleem makkelijk met medicatie op te lossen. Helaas zijn andere ziektes niet te genezen (zoals nierfalen).
Maak een afspraak bij een cavia dierenarts om vast te stellen wat er aan de hand is.
Risico: gemiddeld
Advies
Je cavia heeft plasproblemen maar geen pijn bij het plassen. Het is online lastig om in te schatten wat er precies aan de hand is.
Rode urine
Als je rode urine ziet dan kan het zijn dat je cavia iets gegeten heeft wat de urine laat verkleuren zoals bietjes of aardbeien. Heeft je cavia zoiets niet recent gegeten (de laatste 48 uur) dan heeft hij/zij waarschijnlijk last van een blaassteen of een blaasontsteking.
De dierenarts kan doormiddel van urineonderzoek en eventueel beeldvorming (echo of röntgenfoto) vaststellen wat de oorzaak is. Als je cavia een blaasontsteking heeft schrijft de dierenarts medicijnen oor om deze te behandelen.
Als de dierenarts vaststelt dat je cavia een blaassteen heeft, dan is het probleem vaak lastiger op te lossen. Soms zitten deze stenen vast in de plasbuis en kunnen deze via de vulva of penis eruit gemasseerd worden. Als de steen nog in de blaas zit kan bij kleinere stenen geprobeerd worden om deze te laten uitplassen met behulp van medicatie. Is de steen te groot om uit te plassen dan moet deze met een operatie uit de blaas gehaald worden.
Een blaasontsteking is erg vervelend voor een cavia. Het best kun je dan ook een afspraak maken zodat je huisdier zo snel mogelijk van dit vervelende probleem verlost is.
Witte urine
Als de urine van je cavia witter is dan je gewend bent, dan spreken we van sludge. Sludge, oftewel blaasgruis, is een verzameling van diverse soorten mineralen die niet door het lichaam zijn opgenomen en dus via de nieren worden uitgescheiden, in de blaas terecht komen, en worden uitgeplast. Sludge kan ontstaan doordat je cavia niet het optimale voer krijgt. Daarnaast ontstaat sludge als cavia’s niet volledig hun blaas leegplassen. Dit kan komen door bijvoorbeeld een blaasontsteking of pijn aan de rug of achterpoten.
Sludge kan in grote hoeveelheden hinderlijk zijn voor je huisdier. Daarnaast kan sludge overgaan in een blaassteen, welke in het ergste geval met een operatie verwijderd moet worden. Daarom raden we je ook aan als je opeens andere urine ziet om een afspraak te maken bij een dierenarts.
Overige
Als je cavia een ander probleem heeft met plassen, raden we je aan om contact op te nemen met onze kliniek. We kijken dan samen wat er aan de hand is.
Risico: gemiddeld
Heeft je cavia pijn bij het plassen?
Advies
Als je cavia piept tijdens het plassen dan heeft hij/zij waarschijnlijk last van een blaassteen of een blaasontsteking.
De dierenarts kan doormiddel van urineonderzoek en eventueel beeldvorming (echo of röntgenfoto) vaststellen wat de oorzaak is. Als je cavia een blaasontsteking heeft schrijft de dierenarts medicijnen oor om deze te behandelen.
Als de dierenarts vaststelt dat je cavia een blaassteen heeft, dan is het probleem vaak lastiger op te lossen. Soms zitten deze stenen vast in de plasbuis en kunnen deze via de vulva of penis eruit gemasseerd worden. Als de steen nog in de blaas zit kan bij kleinere stenen geprobeerd worden om deze te laten uitplassen met behulp van medicatie. Is de steen te groot om uit te plassen dan moet deze met een operatie uit de blaas gehaald worden.
Een blaasontsteking is erg vervelend voor een cavia. Het best kun je dan ook een afspraak maken zodat je huisdier zo snel mogelijk van dit vervelende probleem verlost is.
Risico: gemiddeld
Advies
Als je cavia afvalt dan is dit een reden om snel naar de dierenarts te gaan. Het afvallen kan veroorzaakt worden door groot aantal onderliggende ziektes.
Bij veel cavia’s veroorzaakt een gebitsprobleem pijn waardoor ze minder gaan eten. Gebitsproblemen kunnen aangeboren zijn of later in hun leven ontstaan. Een veel voorkomende oorzaak is de zogenaamde Verworven tandziekte (Engels: ADD of acquired dental disease). De diagnose wordt gesteld door in de bek van je cavia te kijken en bij voorkeur een röntgenfoto te maken. Sommige gebitsproblemen zijn eenvoudig op te lossen. ADD is helaas een chronische aandoening die erg lastig te behandelen is. Alleen het wegslijpen van de haken is in dit geval helaas niet voldoende.
Een andere reden voor een cavia om af te vallen is een probleem aan het maagdarmstelsel. Hierbij kun je denken aan stilliggende darmen of diarree. Dit is een levensbedreigende situatie voor een cavia en moet zo snel mogelijk behandeld worden.
Een ander veel voorkomend probleem bij cavia’s zijn aandoeningen aan de luchtwegen. Vaak speelt een bacteriële infectie hierbij een rol. Zieke cavia’s hebben in dit geval moeite met ademen, ademen snel of niezen. Soms komt er snot of pus uit de neus. Buiten dat het ziekteproces veel energie kost, vallen deze dieren ook af doordat ze minder eten omdat ze slecht lucht krijgen.
Tot slot kunnen allerlei acute en chronische ziektes ervoor zorgen dat je cavia afvalt. Denk hierbij aan nierziektes, leverziektes, hartziektes en blaasproblemen.
Als je merkt dat je cavia afvalt moet je zo snel mogelijk contact opnemen met een dierenarts die gespecialiseerd is in het behandelen van cavia’s. Wacht niet te lang want dan kan het al te laat zijn om je cavia nog te helpen.
Risico: hoog
Advies
Als vrouwelijke cavia’s haren verliezen op hun flanken, dan komt dit vaak door een hormonaal probleem. In bijna alle gevallen is een cyste van de eierstokken de veroorzaker. Deze cyste produceert teveel vrouwelijke hormonen waardoor de haren uitvallen.
In sommige gevallen kunnen we de klachten verhelpen doormiddel van injecties die de hormonen remmen. Niet bij alle cystes en aandoeningen is dit een oplossing. Vaak kan een operatie waarbij de eierstokken verwijderd worden dan uitgevoerd worden.
Risico: gemiddeld
Advies
Haarverlies bij cavia’s kan meerdere oorzaken hebben. We zetten de meest voorkomende oorzaken op een rijtje:
- Overmatig poets gedrag
Cavia’s kunnen zichzelf of elkaar teveel wassen waardoor haren stuk gaan of uitvallen. Als de cavia het bij zichzelf doet dan is vaak stress, pijn of ander ongemak de onderliggende oorzaak hiervan. Als een andere cavia zijn vriendje teveel doet likken, kan het soms helpen om de kooi groter te maken, wat meer speelgoed in de kooi te leggen of een vriendje erbij te kopen.
- Parasieten
Er zijn verschillende parasieten die voor haaruitval kunnen zorgen. De dierenarts kan vaststellen of dit de oorzaak is bij jouw cavia door wat huid en haren van je cavia te onderzoeken onder de microscoop. De meeste parasieten zijn eenvoudig te behandelen door bepaalde druppeltjes in de nek te doen.
- Bacteriële huidontstekingen
Cavia’s met een slechte weerstand of met (bijt)wondjes kunnen last krijgen van bacteriële huidontstekingen. Hierdoor kan de huid ontstoken raken en de haren afbreken of uitvallen. Dergelijke ontstekingen worden behandeld met speciale shampoo’s of antibioticakuren.
- Brandwonden
Zeer lokale kale plekken kunnen veroorzaakt worden door brandwonden, bijvoorbeeld door warmtematjes of kruiken. Het is belangrijk om brandwonden goed te verzorgen.
- Hormonaal
Cavia’s kunnen kale plekken krijgen als hun hormonen niet in balans zijn, bijvoorbeeld door een te snel werkende schildklier of een eierstokcyste. De behandeling verschilt afhankelijk van de onderliggende oorzaak.
- Allergie
Het komt niet vaak voor, maar ook cavia’s kunnen allergisch zijn. Je moet hierbij denken aan allergien voor bepaalde voeding, hooi of insecten. Het is enorm lastig om dit vast te stellen en te behandelen.
Je kunt het best een afspraak maken bij de dierenarts als je een kale plek ziet bij je cavia. Alleen deze kan vaststellen wat de oorzaak is en welke behandeling er gestart moet worden.
Risico: laag
Advies
Heeft je cavia plakpoep of diarree binnen 48 uur nadat je hem ander voer dan normaal gegeven hebt? Waarschijnlijk zijn de darmen van je cavia dan van slag. De darmen van cavia’s zitten vol met bacteriën die helpen alle hooi, groenten en granen te verteren. Als je iets anders te eten geeft raken deze bacteriën van slag en krijg je plakpoep of diarree. Dit is niet erg zolang je cavia geen andere symptomen krijgt zoals stoppen met eten, suf zijn, stil zitten of zwaar ademen. De diarree mag ook niet langer dan 48 uur aanhouden. Is dit wel het geval, neem dan contact op met de dierenkliniek.
Advies
Heeft je cavia plakpoep of diarree zonder dat je een duidelijke oorzaak kunt aanwijzen? Dan is er meestal sprake van een infectie van de darmen. Deze kan komen door:
- Dysbacteriose
- Overgroei brillendoosgisten (zeker als cavia’s samen met konijnen zitten)
- Coccidiose
- Flagellaten
- Wormen
Het is belangrijk om na te gaan wat de oorzaak is van de diarree. We zullen een beetje onlasting onder de microscoop bekijken en kijken of we een van bovenstaande ziekteverwekkers kunnen vinden. Afhankelijk van de oorzaak wordt dit behandeld met antibiotica, antigistmiddel of antiparasiticum.
Contact
De uiteindelijke geschatte prijs is :
Overzicht
Omschrijving | Informatie | Aantal stuks | Prijs |
---|---|---|---|
Korting : | |||
Totaal : |