Symptoomchecker hond

Ogen

VERDER

0$

Thanks, we will contact you soon

Zijn de ogen en/of het oogslijmvlies rood?

U moet een item selecteren om door te gaan

Advies

Heeft je hond rode ogen? Waarschijnlijk heeft je hond dan een conjunctivitis maar eigenlijk kunnen vrijwel alle oogproblemen voor rode ogen zorgen. Denk hierbij aan een beschadiging op het oog of een verhoogde oogboldruk. Omdat ogen hele gevoelige organen zijn, is het altijd slim om even door de dierenarts de oorzaak van de rode ogen te laten bepalen. Onbehandelde beschadigingen of afwijkingen kunnen namelijk tot verlies van het oog zorgen.

Zoals gezegd is meestal een conjunctivitis de oorzaak van rode ogen. Deze conjunctivitis kan door verschillende redenen komen:

-       Door wind of stof wat in het oog waait

-       Door iets waar je hond allergisch voor is(bijvoorbeeld hooikoorts)

-       Door irriterende stoffen als bepaalde parfums en rook

-       Folliculaire conjunctivitis. Dit zien bij jonge honden tot tweejarige leeftijd. Er ontstaan kleine bultjes aan de binnenkant van het derde ooglid. Deze bultjes kunnen we zien door het oog te verdoven en het derde ooglid naar voren te klappen. Dit gaat vanzelf over als honden ouder worden, maar het geven van bepaalde oogdruppels kan verlichting geven

-       Plasmacellulaire conjunctivitis: Dit zien we vooral bij Duitse Herders (en kruisingen hiervan)

-       Door haartjes die in het oog prikken

Als je hond rode ogen heeft, kom dan naar de dierenarts zodat ze kan vaststellen wat de oorzaak is en je hond medicijnen mee kan geven.


Nu bellen


Afspraak maken

U moet een item selecteren om door te gaan

Advies

Heeft je hond vieze ogen maar er verder geen last van (dus ze zijn niet rood en hij knijpt ook niet met zijn oogjes?). Dan kan dit komen door een aantal oorzaken. Vaak zien we dat deze honden toch last hebben van een oogontsteking of een beschadiging op het oog. Zeker als je hond normaal altijd mooie schone ogen heeft en nu opeens viezigheid erin, dan is het verstandig  om even naar de dierenarts te gaan.

Bij sommige rassen komen vieze ogen meer voor dan bij andere rassen. We zien dit vooral veel bij kleine hondjes zoals Shih Tzu’s, Boomers en Chihuahua’s. Deze honden hebben grote ogen en vaak haartjes die een beetje inde ogen prikken. Bij deze honden doe je er goed aan de haren rondom de ogengoed kort te houden en met een oogreiniger schoon te houden. Een oogreiniger zorgt er ook voor dat de haartjes zacht blijven zodat rotzooi er minder makkelijk in blijft plakken.

Bij jonge honden kan viezigheid in de ogen ook worden veroorzaakt door een folliculaire conjunctivitis. Dit komt doordat er blaasjes achter het derde ooglid zitten. Met een simpel testje kunnen we kijken of jouw hond dit heeft en dit behandelen.

Een bijzondere oorzaak van vieze ogen is KCS (Kerato Conjunctivitis Sicca). Dit is oogziekte waarbij er te weinig traanvocht wordt aangemaakt. Traanvocht is essentieel voor de gezondheid van het hoornvlies (het oppervlak van het oog). Tranen houden de ogen schoon en houden de hoornvlies vochtig. Honden met KCS hebben daardoor hele vieze ogen. Als je hond KCS heeft dan is het belangrijk om dit snel te behandelen, anders kan hij zijn oogje verliezen.

Twijfel je wat de oorzaak van de vieze oogjes is? Kom dan voor de zekerheid langs bij de kliniek.


Nu bellen


Afspraak maken

U moet een item selecteren om door te gaan

Advies

Knijpt je hond zijn oog dicht, dan is de kans groot dat hij een beschadiging op zijn oog heeft. Deze beschadiging kan daar komen doordat er iets in het oog gekomen is (bijvoorbeeld een tak), hij zichzelf gekrabd heeft, door infecties, door een indolent ulcus maar ook door andere oorzaken. Een andere reden om het oog dicht te knijpen is dat het licht pijn doet (kan bij allerlei oog en hersenziekten) of doordat er haartjes in het oog prikken. Haren die in de ogen prikken kan komen vanuit huidplooien (kortsnuitige rassen), naar binnen krullende oogleden (shar pei) of distichiasis (kleine haartjes die uit de ooglidrand groeien).

Beschadigingen op het oog moeten altijd serieus genomen worden. Niet alleen is dit bijzonder pijnlijk, maar bacteriën die in het oog zitten kunnen voor ernstige complicaties zorgen. Uiteindelijk kunnen honden zo het beschadigde oog zelfs verliezen. Op tijd en juist behandelen is belangrijk.


Nu bellen


Afspraak maken

U moet een item selecteren om door te gaan

Advies

Zie je een grijze waas over de ogen van je hond, dan kunnen er een aantal dingen aan de hand zijn. De meest voorkomende oorzaak is staar(cataract). Hierbij verkleurt alleen de lens maar de rest van het oog behoudt zijn normale kleur. Je ziet dus een normale iris (meestal bruin) maar de pupil(het zwarte bolletje dat erin zit) krijgt een grijze/blauwe waas.

Is niet alleen de pupil verkleurd, maar zit er een waas over het hele oog, dan is er waarschijnlijk iets ergers aan de hand. Bij oogontstekingen kan er een pussig laagje over het oog zitten. Daarnaast kan bij ontstekingen corneaoedeem optreden, hierbij gaat er vocht tussen de laagjes van het oog zitten waardoor een blauwige waas over het oog komt. Als dit het geval is, is het belangrijk naar de dierenarts te gaan zodat de oorzaak van de ontsteking gevonden en behandeld kan worden. Ook bij andere oogziekten zoals verhoogde oogboldruk (glaucoom) kan een waas over het oog komen.

Is alleen de pupil verkleurd, dan is er dus waarschijnlijk sprake van staar. Je hebt twee vormen van staar, onschuldige ouderdomsstaar, en pathologisch cataract.

Ouderdomsstaart komt alleen voor bij oudere honden en geen reden tot paniek. Het komt voor bij honden ouder dan 6 jaar en ontstaat doordat de lens verdikt. In tegenstelling tot mensen doen we dit meestal niet behandelen. Honden blijven namelijk goed genoeg zien om normaal te kunnen functioneren. Alleen in uitzonderlijke gevallen wordt gekozen voor een staaroperatie.

Pathologisch cataract is een abnormale vertroebeling van de lens. Dit kan komen door aangeboren afwijkingen, suikerziekte, beschadiging van de lens door bijvoorbeeld een aanrijding of ontstekingen van het oog.

Twijfel je of de verkleuring van het oog door ouderdom komt,of heeft je hond nog andere klachten? Kom dan naar de dierenarts zodat we kunnen zien wat er aan de hand is.


Nu bellen


Afspraak maken

U moet een item selecteren om door te gaan

Advies

Lijkt je hond acuut blind te zijn? Kom dan direct naar de dierenarts! Er kunnen een aantal dingen aan de hand zijn en door direct ingrijpen heb je de grootste kans dat we het oogje kunnen sparen!

Een hond kan blind worden door o.a.

-       Acuut glaucoom (verhoogde oogbol druk)

-       Loslating van het netvlies bijvoorbeeld door hoge bloeddruk

-       Retina degeneratie

-       Hersenziekten

-       Tumoren

-       Beschadiging van het oog door bijvoorbeeld een klap


Nu bellen


Afspraak maken

U moet een item selecteren om door te gaan

Advies

We kunnen op basis van de door jou ingevulde gegevens niet goed zeggen wat er aan de hand is. Bel naar onze kliniek zodat je kan uitleggen wat er aan de hand is en we je goed advies kunnen geven.


Nu bellen


Afspraak maken

U moet een item selecteren om door te gaan

Zijn de ogen vies?

U moet een item selecteren om door te gaan

Knijpt je hond zijn ogen dicht?

U moet een item selecteren om door te gaan

Zit er een grijze waas over zijn ogen?

U moet een item selecteren om door te gaan

Lijkt je hond blind?

U moet een item selecteren om door te gaan

Final cost

The final estimated price is :

Summary

OmschrijvingInformatieAantal stuksPrijs
Korting :
Totaal :