Mijn hond heeft last van

Oren

VERDER

0$

Bedankt, we zullen snel contact met u opnemen.

Krabt je hond aan zijn oren of schudt hij met zijn hoofd?

U moet een item selecteren om door te gaan

Is het plotseling en heftig begonnen?

U moet een item selecteren om door te gaan

Advies


Heeft je hond hele vieze oren? Honden hebben bruin tot zwartoorsmeer. Dat honden oorsmeer hebben is heel goed want zo wordt vuil dat erin waait of kruipt afgevoerd. Dit gebeurt normaal als je hond aan het kauwen is.
Als je hond overmatig veel oorsmeer heeft, moet je hier wel iets aan doen. Oud aangekoekt oorsmeer is namelijk een ideale voedingsbodem voor bacteriën en gisten, zeker als je hond ook nog hangoren heeft of vaak gaat zwemmen. Zo kunnen op den duur oorontstekingen ontstaan.
Als er veel zwarte korrelig oorsmeer uit het oor komt, zou het goed kunnen zijn dat je hond oormijten heeft. Omdat de pootjes van deze beestjes ook erg kriebelen, heeft je hond meestal ook jeuk. Als je hond alleen vieze oren heeft maar niet krabt of klappert, heeft hij waarschijnlijk geen oormijt.
Ook bij oorontstekingen kan het oor erg vies worden. Er kan dan bruine troep of zelfs etter uit komen en meestal stinkt dit ook. Vaak doen honden krabben of schudden als ze oorontstekingen hebben, maar dit hoeft niet altijd.
Als je zeker weet dat het oor alleen vies is en niet ontstoken of oormijten bevat, dan kun je dit reinigen. GEBRUIK NOOIT WATTENSTOKJES! Hiermee duw je het oorsmeer alleen maar dieper het oor in. Het best kun je bij onze kliniek een goede reiniger halen en deze 2x per week in het oor druppelen. Doordat je hond kauwt en met zijn hoofd schudt wordt het overtallig oorsmeer afgevoerd en kun je dit met een stuk keuken- of toiletpapier uit de oorschelp vegen.

Nu bellen


Afspraak maken

U moet een item selecteren om door te gaan

HG18

U moet een item selecteren om door te gaan

Zijn zijn oren vies?

U moet een item selecteren om door te gaan

Is je hond rustiger dan normaal?

U moet een item selecteren om door te gaan

Advies

Heeft je hond jeuk aan zijn oren of klappert hij veel met zijn oren? Dan kunnen er een aantal dingen aan de hand zijn. De vier meestvoorkomende oorzaken zijn:

-        Een grasaar of ander voorwerp in het oor(meestal begint de jeuk dan heel acuut en heftig)

-        Oormijten

-        Een oorontsteking door bacteriën of gisten

-        Een allergie

Alle vier de oorzaken hebben een andere behandeling. Daarom is het belangrijk dat je naar de kliniek komt zodat we in het oor kijken en microscopisch onderzoek doen. Iedereen die (als kind) zelf oorontsteking gehad heeft weet hoe pijnlijk dit is, dus wacht er liever niet te lang mee!

Grasaar:
Als je hond een grasaar of iets anders in zijn oor heeft, halen we dit eruit. We doen dit met een speciaal tangetje of door te spoelen. We proberen dit wakker te doen maar soms is het nodig om je hond een roesje te geven.

Oormijten:
Oormijten zijn kleine beestjes die in de oren van je hond wonen. Gelukkig kunnen we ze snel zien zitten door oorsmeer onder de microscoop te bekijken en is de behandeling ook eenvoudig. Dit kan met een speciaal pipetje dat we op de huid aanbrengen of met speciale oorzalf.

Oorontstekingen
Oorontstekingen kunnen veroorzaakt worden door bacteriën, gisten (malassezia)of een combinatie hiervan. Soms kan ook een middenoorontsteking zorgen voor een ontsteking van de gehoorgang. We kijken in het oor hoe ernstig de ontsteking is en of het trommelvlies intact is. Als het trommelvlies namelijk niet intact is,mogen we niet zomaar alle zalven in het oor stoppen. Daarnaast nemen we een swab van de gehoorgang en kijken onder de microscoop of bacteriën en/of gistende veroorzakers zijn van de ontsteking. Afhankelijk van de veroorzaker is een andere oorzalf nodig. Meestal is de oorontsteking binnen 2 weken over. Als je de pech hebt dat je hond een resistente of hardnekkige bacterie heeft (zoals pseudomonas),dan kan het lang duren voor de ontsteking over is.

Honden met veel haren in de oren (bv boomers), nauwe gehoorgangen (bv Shar Pei’s), hangende oren (bv Cockers) of honden die veel zwemmen lopen een groter risico om oorontstekingen te krijgen. Bij deze honden is het aan te bevelen de oren goed schoon en droog te houden. Trek geregeld de haren uit de oren (of laat dat door ons of een trimster doen) en reinig ze 2x per week met een goede reiniger (bij ons verkrijgbaar).

Allergie
Sommige honden hebben de pech om continu oorontstekingen te krijgen. Dit kan door de lichaamsbouw van je hond komen (bijvoorbeeld door haar, nauwe gehoorgang of hangende oren) maar het kan ook heel goed zijn dat je hond een allergie heeft. Hier hoef je verder niets van te merken. Als de oorontstekingen steeds terug komen en we kunnen hier geen anatomische oorzaak voor vinden, dan is het zinvol om je hond te testen voor allergieën. Dit kan door je hond 6 weken lang op een speciaal hypoallergeen of eliminatiedieet te zetten (bij ons verkrijgbaar) of door een bloedtest te doen.


Nu bellen


Afspraak maken

U moet een item selecteren om door te gaan

Advies

Heeft je hond plotseling last van zijn oren? Dan is de kans groot dat er iets in zijn oor is gekropen. Dit kan een grasaar zijn (een zaadje van bepaalde gras en graansoorten), een insect of een voorwerp.

Grasaar:
Als je hond een grasaar of iets anders in zijn oor heeft, halen we dit eruit. We doen dit met een speciaal tangetje of door te spoelen. We proberen dit wakker te doen maar soms is het nodig om je hond een roesje te geven.

Risico: Hoog


Nu bellen


Afspraak maken

U moet een item selecteren om door te gaan

Is zijn oor dik?

U moet een item selecteren om door te gaan

Advies

Heeft je hond plots een dik oor? Dan kan het goed zijn dat hij een bloedoor heeft. Andere oorzaken voor een dik oor zijn ontstekingen (bijvoorbeeld bijtabcessen na vechten) en tumoren.

Een bloedoor noemen we ook wel een othaematoom. Een bloedoor ontstaat doordat bloedvaatjes onder de huid kapot gaan, bijvoorbeeld door kopschudden, krabben of stoeien met een andere hond. Het bloed zit opgesloten tussen de huid en de oorschelp en zorgt voor een verdikking. De druk van het bloed op de oorschelp is erg pijnlijk voor je hond.

Als je hond een bloedoor heeft, is dit erg vervelend. Er zijn een aantal behandelingen mogelijk:

-       Leegtrekken: met een spuitje prikken we in de bloedbult en zuigen het vocht af. Vaak vinden honden het prikje vervelend omdat het oor al zo gevoelig is, maar voelt het als een enorme opluchting als het vocht uit het oor is. Nadat al het vocht uit het oor is gehaald leggen we een strak verband om het oor aan om te zorgen dat het oor niet opnieuw vol kan lopen met bloed. Dit verband moet minstens een week blijven zitten en daarna moet je het in de kliniek eraf laten halen.

o  Voordelen van deze methode:

§ Je hond hoeft niet onder narcose

§ Het is goedkoper dan opereren

o  Nadelen van deze methode

§ Het oor kan weer vollopen met bloed, waardoor we het een aantal keer moeten leegtrekken (we doen dit maximaal 3x, daarna adviseren we een operatie)

§ Doordat het verband strak zit en een paar dagen moet blijven zitten, kan er irritatie en ontsteking van de huid ontstaan

-       Opereren: als je kiest voor een operatie dan maken we een snede aan de onbehaarde kant van het oor zodat het bloed eruit kan. Daarna zetten we een heleboel hechtingen op het oor om de huid strak tegen het kraakbeen aan te trekken. Hierdoor krijgt het bloed geen ruimte om terug te kruipen tussen de huid en het kraakbeen.

o  Voordelen van deze methode

§ Een behandeling is meestal voldoende

§ Omdat het onder narcose gebeurt merkt je hond hier niets van

§ Het oor hoeft niet in een strak verband

o  Nadelen van deze methode

§ Het is duurder dan leegtrekken

§ Je hond moet onder narcose 

-       Niets doen: niets doen is alleen een optie als de bult maar heel klein is (bijvoorbeeld alleen het topje). Als het bloedoor vanzelf geneest, krijgt het namelijk een kronkelige vorm. Dit komt doordat er allemaal littekenweefsel onder de huid ontstaat waardoor het oor samentrekt. We noemen dit een bloemkool oor. Behalve dat dit er niet mooi uit ziet, zorgt heter ook voor dat de gehoorgang heel nauw wordt. Hierdoor zullen honden met onbehandelde bloedoren meestal levenslang last houden van oorontstekingen.

o  Voordelen

§ Gratis

o  Nadelen

§ Je hond heeft pijn

§ Het geneest niet mooi

§ Je hond heeft waarschijnlijk levenslang pijn door oorontstekingen en de dierenartskosten hiervan zijn uiteindelijk vaak hoger dan meteen behandelen.


Nu bellen


Afspraak maken

U moet een item selecteren om door te gaan

Advies

Je hond heeft last van zijn oren maar zijn oren zijn niet rood, dik of vies en hij klappert of krabt er niet aan? Dan is het erg lastig om via de symptoomchecker te zeggen wat hij heeft. Bel ons even zodat we kunnen kijken of hij naar de dierenarts moet of niet.


Nu bellen


Afspraak maken

U moet een item selecteren om door te gaan

Contact

De uiteindelijke geschatte prijs is :

Overzicht

OmschrijvingInformatieAantal stuksPrijs
Korting :
Totaal :