Mag je er aan komen zonder dat je kat boos wordt?
Advies
Bulten bij katten komen geregeld voor. Vaak zijn deze onschuldig maar helaas komen ook kwaadaardige bulten voor. Als de bult er plots zit, dan is er in de meeste gevallen sprake van een ontstekingsreactie (zoals abcessen) of een huidafwijking (zoals puistjes en korsten). Ook opgezette talgklieren of cystes kunnen zich snel vormen.
Daarnaast kan het natuurlijk ook zijn dat de bult er al langer zit maar je nu pas voor het eerst opvalt. In dat soort geval kan het ook een wratje, poliep, vetbult of tumor zijn.
De dierenarts kan vaststellen wat voor bult het is door er met een dun naaldje in te prikken. In de meeste gevallen krijg je al direct de uitslag. Als de dierenarts twijfelt of onrustige cellen ziet, zal hij wat materiaal naar het laboratorium opsturen.
Afhankelijk van de uitslag wordt de bult behandeld. Abcessen en ontstekingen worden lokaal behandeld en meestal krijg je ook medicatie mee naar huis. In sommige gevallen moet je kat geopereerd worden.
Risico: Onbekend
Advies
Als je kat plots een pijnlijke bult heeft, dan heeft hij waarschijnlijk een abces. Abcessen zijn onderhuidse holtes gevuld met pus. Deze ontstaan vaak nadat ze met een andere kat gevochten hebben. De kleine vechtwondjes veroorzaakt door nagels of tanden sluiten namelijk snel maar de bacteriën van de andere kat zitten onder de huid. Deze kunnen heftige ontstekingsreacties veroorzaken. Deze bulten kun je vaak met je vinger een beetje indrukken en voelen wat warm aan. Katten vinden het meestal niet zo prettig als aan deze bulten komt. Van een abces kan een kat zich behoorlijk ziek voelen.
De dierenarts behandeld een abces met antibiotica en ontstekingsremmers. In sommige gevallen wordt het abces ook open gelegd.
Een bijzonder soort abces is een abces dat ontstaat bij de kaak. Hierbij is de wortelpunt van een tand zo heftig ontstoken geraakt dat de ontsteking een weg naar buiten zoekt. Als je kat hier last van heeft, moeten we de ontstoken tand trekken en je kat met medicatie nabehandelen.
Zoals je ziet kun je met een dergelijke bult het best naar de dierenkliniek gaan. We zorgen dat je kat zo snel mogelijk van zijn kwaal en de pijn verlost is!
Risico: Gemiddeld
Wordt de bult groter
Advies
Bulten bij katten komen geregeld voor. Vaak zijn deze onschuldig maar helaas komen ook kwaadaardige bulten voor. We onderscheiden de volgende typen bulten:
- Ontstekingsreacties (zoals abcessen)
- Huidafwijkingen (zoals puistjes en korsten)
- Opgezette talgklieren
- Wratjes en poliepen
- Vetbulten
- Goedaardige tumoren
- Kwaadaardige tumoren
De dierenarts kan vaststellen wat voor bult het is door er met een dun naaldje in te prikken. In de meeste gevallen krijg je al direct de uitslag. Als de dierenarts twijfelt of onrustige cellen ziet, zal hij wat materiaal naar het laboratorium opsturen.
Afhankelijk van de uitslag wordt besloten of het bultje kan blijven zitten of dat het weggesneden moet worden. We adviseren na afloop van een dergelijke operatie om het bultje naar een patholoog te sturen zodat deze kan kijken of het volledig is verwijderd.
Risico: Onbekend
Contact
De uiteindelijke geschatte prijs is :
Overzicht
Omschrijving | Informatie | Aantal stuks | Prijs |
---|---|---|---|
Korting : | |||
Totaal : |