Is je hond rustiger dan normaal?
Is je reptiel aan het vervellen of in de paartijd?
Advies
Er zijn ontzettend veel redenen voor een reptiel om niet te eten. Ten eerste kan het “normaal” zijn om niet te eten, bijvoorbeeld omdat het winter is of omdat het paartijd is. Dit is per soort verschillend. Ook tijdens vervelling stoppen sommige reptielen met eten.Twijfel je of het vervellen, de winter of de paartijd de oorzaak is van het niet eten? Kijk eerst eens goed naar je terrarium. Krijgt je dier wel goede voeding en is die voeding vers? Is het klimaat wel goed of heeft je dier misschien stress? Als ook dit in orde is, dan kan je reptiel een ziekte onder de leden hebben. Vaak is dit een maag-darmprobleem, veroorzaakt door bacteriën, virussen, parasieten of schimmels. Neem daarom altijd wat ontlasting mee als je op consult komt, zodat we direct op deze oorzaken kunnen testen. Poept je dier niet? Zeg het ons ook! Want ook een verstopping kan ervoor zorgen dat je dier stopt met eten. Tijdens het consult zullen we ook naar de bek van je reptiel kijken.Een ontsteking van de tong of het gehemelte kan voor zoveel ongemak zorgen dat dieren stoppen met eten. Soms moeten we verder zoeken naar de oorzaak. Dit kan zijn een vreemd voorwerp, jicht, leverproblemen, longontstekingen, problemen aan het voortplantingsgestel, enz. Om deze oorzaken op de sporen moeten we soms meer onderzoek doen zoals bloedonderzoek of röntgenonderzoek.
Mijn reptiel heeft last van
Advies
Er zijn ontzettend veel redenen voor een reptiel om niet te eten. Ten eerste kan het “normaal” zijn om niet te eten, bijvoorbeeld omdat het winter is of omdat het paartijd is. Dit is per soort verschillend. Ook tijdens vervelling stoppen sommige reptielen met eten. Maar meestal is niet eten een teken van ongemak of ziekte. Kijk eerst eens goed naar je terrarium. Krijgt je dier wel goede voeding en is die voeding vers? Is het klimaat wel goed en heeft je dier misschien stress? Als ook dit in orde is, dan kan je reptiel een ziekte onder de leden hebben. Vaak is dit een maag-darmprobleem, veroorzaakt door bacteriën, virussen, parasieten of schimmels. Neem daarom altijd wat ontlasting mee als je op consult komt, zodat we direct op deze oorzaken kunnen testen. Poept je dier niet? Zeg het ons ook! Want ook een verstopping kan ervoor zorgen dat je dier stopt met eten. Tijdens het consult zullen we ook naar de bek van je reptiel kijken. Een ontsteking van de tong of het gehemelte kan voor zoveel ongemak zorgen dat dieren stoppen met eten. Soms moeten we verder zoeken naar de oorzaak. Dit kan zijn een vreemd voorwerp, jicht, leverproblemen, longontstekingen, problemen aan het voortplantingsgestel, enz. Om deze oorzaken op de sporen moeten we soms meer onderzoek doen zo als bloedonderzoek of röntgenonderzoek.
Heeft je reptiel diarree?
Advies
Advies
Denk als je huisdier diarree heeft altijd goed na of hij misschien iets anders of verkeerds gegeten kan hebben. Ben je misschien van voer gewisseld of is het voer misschien bedorven. Kan je dier misschien zand gegeten hebben, doordat je voedsel niet in een bakje maar op het zand geeft? Als dit niet het geval is, dan is een maagdarmontsteking meestal de oorzaak van de afwijkende ontlasting. Deze ontsteking kan veroorzaakt worden door bacteriën, virussen, parasieten en soms door schimmels. In zeldzame gevallen zorgen tumoren, jicht, vergiftigingen of andere redenen voor de afwijkende ontlasting. Neem altijd je reptiel en wat verse ontlasting (minder dan 3 uur oud) mee op consult. Zo kunnen we het snelst een diagnose stellen.
Geeft je reptiel vlak na het eten over?
Advies
Zie je jouw reptiel overgegeven, dan is het belangrijk om na te gaan wat hij overgeeft en wanneer hij dit doet. Geeft je dier vlak na het voeden over, dan kan stress of een te grote prooi de oorzaak zijn.Controleer ook de temperatuur van je terrarium. Een te lage terrarium temperatuur zorgt ervoor dat de vertering langzamer wordt waardoor eten in de darmen kan gaan rotten. Ook een maag-darmontsteking kan voor overgeven zorgen. Neem daarom wat ontlasting mee als je op consult komt. Andere redenen voor braken kunnen zijn obstipatie (door voer, vreemd voorwerp of een tumor) of door andere ziektes en intoxicaties. Ons advies is altijd even contact op te nemen als je reptiel braakt, want normaal is dit niet.
Advies
Zie je jouw reptiel overgegeven, controleer ook de temperatuur van je terrarium. Een te lage terrarium temperatuur zorgt ervoor dat de vertering langzamer wordt waardoor eten in de darmen kan gaan rotten. Ook een maag-darmontsteking kan voor overgeven zorgen. Neem daarom wat ontlasting mee als je op consult komt. Andere redenen voor braken kunnen zijn obstipatie (door voer, vreemd voorwerp of een tumor) of door andere ziektes en intoxicaties. Ons advies is altijd even contact op te nemen als je reptiel braakt, want normaal is dit niet.
Eet je reptiel normale hoeveelheden?
Advies
Als je reptiel zonder aanwijsbare reden afvalt, kan dit een aantal oorzaken hebben. Bestudeer je dier goed. Vertoont hij misschien ander gedrag dan normaal? Kan hij stress hebben door andere dieren of door een verkeerde huisvesting? Stress zorgt voor een hogere stofwisseling en daardoor afvallen.Een andere reden voor afvallen is een parasiet in de darmen. Breng daarom wat ontlasting mee als je op consult komt met je dier, zodat we hierop meteen kunnen testen. Bij vrouwelijke dieren kunnen aandoeningen aan het voortplantingsstelsel zorgen voor afvallen. Bijvoorbeeld door een eileiderontsteking of legnood. Maar ook dracht kan ervoor zorgen dat dieren afvallen. Orgaanproblemen zoals lever of nierfalen en tumoren kunnen tenslotte ook voor afvallen zorgen.
Advies
Als je reptiel zonder afvalt en minder eet, dan kan dit een aantal oorzaken hebben. Er zijn ontzettend veel redenen voor een reptiel om niet te eten. Ten eerste kan het “normaal” zijn om niet te eten, bijvoorbeeld omdat het winter is of omdat het paartijd is. Dit is per soort verschillend. Ook tijdens vervelling stoppen sommige reptielen met eten.Twijfel je of het vervellen, de winter of de paartijd de oorzaak is van het niet eten? Kijk eerst eens goed naar je terrarium. Krijgt je dier wel goede voeding en is die voeding vers? Is het klimaat wel goed en heeft je dier misschien stress? Als ook dit in orde is, dan kan je reptiel een ziekte onder de leden hebben. Vaak is dit een maag-darmprobleem, veroorzaakt door bacteriën, virussen, parasieten of schimmels. Neem daarom altijd wat ontlasting mee als je op consult komt, zodat we direct op deze oorzaken kunnen testen. Poept je dier niet? Zeg het ons ook! Want ook een verstopping kan er voor zorgen dat je dier stopt met eten. Tijdens het consult zullen we ook naar de bek van je reptiel kijken.Een ontsteking van de tong of het gehemelte kan voor zoveel ongemak zorgen dat dieren stoppen met eten. Soms moeten we verder zoeken naar de oorzaak. Dit kan zijn een vreemd voorwerp, jicht, leverproblemen, longontstekingen, problemen aan het voortplantingsgestel, enz. Om deze oorzaken op de sporen moeten we soms meer onderzoek doen zoals bloedonderzoek of röntgenonderzoek.
Advies
Als je schildpad scheef in het water hangt, wijst dat meestal op een longaandoening. Wanneer de ene longhelft ernstiger is aangetast dan de andere longhelft, bevat deze minder lucht. Hierdoor gaat de schildpad scheef in het water hangen. Ook tumoren of andere “zware’’ processen in het lichaam kunnen ervoor zorgen dat je schildpad scheef gaat zwemmen. Het is belangrijk dat je met je schildpad naar de kliniek komt voor diagnostiek.
Advies
Als er iets uit de achterkant van jouw reptiel komt, is dit meestal de cloaca of zelfs de darm die naar buiten komt. Als de darm naar buiten komt kan dit komen door een darmontsteking of overmatig persen. Overmatig persen kan veroorzaakt worden door legnood, obstipatie, een vreemd voorwerp in de darmen zoals een steentje of door een tumor. Bij mannelijke dieren kan ook de (hemi)penis(sen) naar buiten gedrukt worden. En bij vrouwelijke dieren kan een deel van de eileider naar buiten geperst worden, wat vaak bij legnood het geval is. Het is dan ook altijd noodzakelijk om een goed uitgebreid lichamelijk onderzoek en ontlastingsonderzoek in te stellen. De darm of penis stoppen we in eerste instantie terug en fixeren we m.b.v. een hechting. Na een paar dagen halen we deze hechting weer eraf en kijken we of de organen op hun plek blijven zitten. Is dit niet zo, dan moeten we soms de darm, eileider of de penis amputeren.
Vervelt je reptiel normaal?
Advies
Als de vervelperiode niet of afwijkend verloopt, is een onderliggende ziekte hier vaak de oorzaak van. Kijk kritisch naar je terrarium en laat je huisdier onderzoeken. Verder zorgt een slecht klimaat en onvolledige voeding ervoor dat de vervelling niet goed kan verlopen. Maar ook parasieten die in de huid wonen kunnen voor veel ongemak en een afwijkende vervelling zorgen. Bij reptielen moet je oppassen dat de huidringen ter hoogte van de vingers, tenen en staart niet te lang blijven zitten na een vervelling. Deze ringen van oude huid kunnen erg strak zitten waardoor de vingers, tenen of staart kan afsterven. Bij slangen blijft de “bril” (stukje huid over het oog) nog wel eens zitten. Deze moet verwijderd worden om infecties van het oog te voorkomen. We doen dit door de bril te weken met een speciale vloeistof en daarna voorzichtig te verwijderen. De schimmel Nannizziopsis vriesii (CANV) veroorzaakt bij hagedissen schilferige of korstige plekken. Meestal speelt de infectie zich af op de kop en rug, maar de afwijking kan op alle plekken van het lichaam optreden. De schimmel kan diep in het lichaam doordringen en zo sterfte veroorzaken. Een snelle diagnose en behandeling is van levensbelang voor deze lastige schimmelsoort.
Heeft je reptiel een bult of wrat?
Advies
Wratachtige bulten op de huid worden meestal veroorzaakt door een herpesvirus. Bij vrouwtjes zitten deze wratten meestal bij de staartbasis, bij mannetjes meestal in de nek. Vaak vinden we ook schimmels die van de beschadigde huid profiteren. De wratten kunnen we vaak met lokale verdoving of zilvernitraatbehandeling verwijderen. Bulten op een slanghuid kunnen ontstaan doordat de dieren te vochtig gehouden worden (blisterdisease). Hierdoor nestelen bacteriën zich in de huid die ernstige wonden kunnen veroorzaken als jeze niet behandeld. Dit behandelen doen we door de blaasjes te openen en met zalven de plekken te behandelen. Soms kan het nodig zijn om de vervelling op te wekken door middel van een injectie, zodat de huid sneller hersteld. Een droog gedeelte in het terrarium is een absolute must! Een andere veroorzaker van bulten zijn lintwormlarven. Via de voeding komen ze in jouw reptiel terecht en ze zwerven door het hele lichaam. Ze veroorzaken kleine, weke bulten. De larven verwijderen we door een kleine snede te maken onder lokale verdoving. Ook in andere delen van het lichaam kunnen dergelijke bulten optreden. Deze zijn niet te behandelen maar veroorzaken gelukkig zelden problemen. Als je schildpad een bult heeft aan de zijkant van zijn hoofd, ter hoogte van zijn oor, dan heeft hij waarschijnlijk een middenoorabces. Vermoedelijk wordt dit veroorzaakt door een voeding die te weinig vitamine A bevat. Het middenoorabces moet met een operatie behandeld worden. Tenslotte kunnen ook tumoren voor bulten in de huid zorgen
Advies
Als je reptiel plekken op zijn lichaam heeft, is het belangrijk om langs te komen. Alleen door middel van microscopisch onderzoek kunnen we weten wat de oorzaak hiervan is. Vaak is dit een bacterie of schimmel, die door een suboptimale huisvesting zijn kans grijpt. Afhankelijk van de oorzaak behandelen we met antibiotica, antischimmelmiddel en ondersteunende middelen zoals vitamines. De schimmel Nannizziopsis vriesii (CANV) veroorzaakt bij hagedissen schilferige of korstige plekken. Meestal speelt de infectie zich af op de kop en rug, maar de afwijking kan op alle plekken van het lichaam optreden. De schimmel kan diep in het lichaam doordringen en zo sterfte veroorzaken. Een snelle diagnose en behandeling is van levensbelang voor deze lastige schimmelsoort.
Advies
Als je schildpad vieze plekken op zijn schild heeft, heeft hij zeer waarschijnlijk ‘schildrot’. Dit is eenontsteking van het schild door bacteriën. De bacteriën kunnen diep in het schild graven en veel schade aanrichten. Als je schildpad dit heeft, is het ten eerste belangrijk om de waterkwaliteit te testen. Een slechte kwaliteit zorgt ervoor dat bacteriën eerder hun kans kunnen grijpen. De behandeling bestaat uit het (chirurgisch) opfrissen van de plekken en het behandelen met speciale zalf. Daarnaast moet de waterkwaliteit uiteraard geoptimaliseerd worden
Advies
Witte plekken op de tong is een erg gevaarlijke aandoening. Ook deze aandoening wordt vaak veroorzaakt door een herpesvirus. Doordat de plekken pijnlijk zijn stoppen dieren vaak met eten en kunnen ze zelfs sterven. Direct ingrijpen is dus van levensbelang! Secundaire infecties behandelen met antibiotica en met een virusremmend middel proberen we het herpesvirus onder controle te krijgen. Een andere oorzaak is een schimmelinfectie van de bek. Door middel van microscopisch onderzoek kunnen we dit onderscheid maken. Bacteriën zijn zelden primair de oorzaak voor slijm of beslag in de bek. Andere redenen voor een ontsteking van de bek zijn bijvoorbeeld bijtwonden van prooidieren, bijtende stoffen, gif of beschadigingen. Ook een darmontsteking en longontsteking kan opkruipen naar boven richting de mond. Minder vaak zien we tumoren of vreemde voorwerpen als oorzaak voor een mondontsteking
Advies
Verkrampen of verslappen wijst vaak op een zenuw- of spierprobleem. Hiervoor zijn diverse oorzaken te vinden. Bij Boa’s en pythons is ‘inclusion body disease’ vaak de oorzaak. Dit is een virusziekte waar helaas nog geen behandeling voor is. Het enige dat we kunnen doen is het dier zoveel mogelijk ondersteunen met goede verzorging en liefde. Sommige dieren kunnen na lange tijd genezen, maar als de slang duidelijk pijn heeft, is euthanasie de beste oplossing. Vitamine B is belangrijk voor een goed functionerend zenuwstelsel. Reptielen die met levende ofdode vis gevoerd worden, moeten hiervoor oppassen. Door thiaminase, een stofje dat in de vis zit, breekt vitamine B af. Hierdoor ontstaan trillingen en krampen. Voer je vis, let er dan op dat hier geen thiaminase in zit (bijvoorbeeld wijting) of verhit de vis gedurende 5 minuten op 80 graden, zodat de thiaminase inactief wordt. Andere oorzaken van problemen met de hersenen zijn een hersen(vlies)ontsteking door een virus, bacterie of schimmel. Daarnaast kunnen vergiftiging, oververhitting, hoofdletsel, tumoren en hersenbloedingen dergelijke klachten veroorzaken. Tenslotte kan een zuurstoftekort natuurlijk ook voor hersenletsel zorgen. Is je huisdier juist verlamd, dan komt dit meestal door een probleem met de calciumhuishouding. Door te weinig calcium (door voeding of te weinig UV licht) worden de spieren zwak en de wervels bros, waardoor het ruggenmerg beschadigd kan raken. Een andere oorzaak is trauma, bijvoorbeeld door vechten of doordat iets op de rug is geland
Advies
Heel heftig of snel ademen, rochelen of uitvloeiing uit de neusgaten wijst op een probleem met de luchtwegen. In ernstige gevallen gaan dieren zelfs met hun bek open ademen. Hiervoor zijn verschillende oorzaken te vinden, zoals bacteriën, schimmels, longwormen, pentastomen (spinachtige beestjes), virussen, vreemde voorwerpen (zoals stukjes van prooidieren) of tumoren.Een uitgebreid lichamelijk onderzoek, onderzoek van de luchtpijp en soms röntgenfoto’s zijn nodig om tot een diagnose te komen. De behandeling en verwachting verschilt per oorzaak.
Advies
Bij reptielen kennen we verschillende soorten parasieten. Mijten (ophionyssus natricis) leven van het bloed van jouw reptiel. Bij hele heftige infecties kan dit zo erg zijn dat je dier door bloedarmoede sterft. Voor de behandeling is het belangrijk dat je zowel je reptiel als het terrarium behandeld. Een andere parasiet die we vooral bij schildpadden in de zomer veel zien zijn vliegenlarven (myiasis). Volwassen vliegen leggen eitjes op jouw schilpad. De larven die uit die eitjes komen, vreten vervolgens de huid (en soms zelfs spieren en organen) van jouw schildpad op. Snelle behandeling door een dierenarts is noodzakelijk! Een worminfectie bevestigen we door microscopisch onderzoek van de ontlasting. Ze kunnen de darm ernstig aantasten, zeker wanneer een dier in winterslaap gaat. We adviseren daarom altijd om de ontlasting van je reptiel na te laten kijken voor je hem/haar in winterslaap brengt. Een onbehandelde darminfectie kan tijdens de winterslaap namelijk zijn kans grijpen wat tot onherstelbare beschadigingen en dus sterfte kan leiden.
Advies
Vieze ogen kunnen ontstaan door oogontstekingen of beschadigingen van de ogen. Belangrijk is het om een kritisch naar de leefomgeving en het voer van je reptiel te kijken. Daarnaast kun je het best onze dierenarts goed naar de ogen laten kijken zodat deze eventuele ontstekingen of beschadigingen kan behandelen. Kaasachtige proppen bij de ogen worden vaak veroorzaakt door een gebrek aan vitamine A. Dit is gevaarlijk en naast dat het oogprobleem behandelt moet worden, moet ook het vitamine A gebrek aangepakt worden. Slangen hebben een vliesje over de ogen dat net als de rest van de huid vervelt. Vlak voor de vervelling lijkt het daardoor alsof er een doffe waas over het oog zit. Dit is normaal. Andere vieze of droge substanties rondom het oog zijn niet normaal. Als de oogbril te lang blijft zitten kan dit voor ontstekingen zorgen. Maar ook bij andere reptielen zien we regelmatig ontstekingen rondom het oog. Vaak is dit te wijten aan problemen in de bek die zorgen voor een verstopping van de traanbuisjes. Als je UV lamp te fel is, kan dit ook voor beschadiging van de ogen zorgen.
Heeft je reptiel vieze ogen
Heeft je reptiel rode ogen
Advies
Rode ogen kunnen veroorzaakt worden door een infectie van het oogslijmvlies (door virus, bacterie of schimmel) of door een verkeerde voeding. Dit laatste is vaak het geval bij roodwangschildpadden. Als deze dieren bijvoorbeeld alleen vlees eten, dan krijgen ze een gebrek aan vitamine A. Hierdoor worden de oogleden dikker en kan er dikke witte rotzooi op de ogen zitten. Belangrijk om te beseffen is dat dit proces niet alleen bij de oogleden gebeurd, maar ook bij de inwendige organen zoals de nieren! Dit probleem moet je dus nooit onderschatten!
Advies
Als je reptiel last heeft van zijn ogen maar geen rode of vieze ogen heeft, dan kun je het best contact opnemen met onze dierenarts. Het is via deze vragenlijst lastig in te schatten waar jouw huisdier last van heeft.
Advies
Een berucht probleem bij reptielen is een tekort aan calcium (en daardoor een overmaat aan fosfor).Hierdoor verkalkt het skelet onvoldoende wat tot weke/buigzame botten leidt. Dit is te diagnosticeren door aan het kaakgewricht te voelen. Soms bepalen we de hoeveelheid calcium in het bloed of maken we röntgenfoto’s. Ook kan door te weinig calcium de onderkaak of andere gewrichten vervormen door vorming van extra kraakbeen en bindweefsel rondom het weke bot. Bekende symptomen zijn misvormde pootjes, dikke onderarmen, gebroken tenen en kaken. Een goede voeding bevat minstens 1% calcium en een verhouding van Calcium:fosfor van 1,2:1. Maar behalve goede voeding is ook UV licht van belang! Onder invloed van UV-licht wordt vitamine Domgezet. Vitamine D is nodig om calcium op te nemen uit de voeding en het in te bouwen in het skelet. Als je huisdier te weinig vitamine D3 heeft, kan het ook geen calcium opnemen uit de voeding en niet inbouwen in het skelet. Zorg daarom dat je altijd een goede UV lamp hebt hangen en vernieuw deze regelmatig omdat ze hun werkzaamheid verliezen naarmate ze meer branduren gemaakt hebben. Te weinig calcium zorgt er bij schildpadden voor dat het schild zwakker wordt. Daarnaast is calcium belangrijk als je wilt kweken/fokken met je reptiel. Een jong met te weinig calcium is zo zwak dat het de eischaal niet open krijgt. Maar nog gevaarlijker is dat door te weinig calcium de moeder niet goed kan persen. Hierdoor ontstaat legnood, een levensbedreigende situatie! Een andere veroorzaker van gewrichtsproblemen is jicht. Jicht ontstaat door een aantasting van de nieren, waardoor urinezuur minder goed uit het lichaam verwijderd wordt. Dit urinezuur slaat neer in de gewrichten, wat aan de buitenkant zichtbaar is als een verdikking van het gewricht. Buiten de gewrichten kan jicht ook optreden in de organen. Bij dieren met een dunne huid zie je de witte jichtplekken soms door de huid heen. Er is geen behandeling voor jicht. Het enige dat we kunnen doen is de nieren ondersteunen m.b.v. een soort dialyse. Dit wil zeggen dat we extra vocht toedienen. Ga niet thuis experimenteren maar laat onze dierenarts eerst een diagnose stellen! Samen kijken we dan wat voor jouw reptiel de beste behandeling is.
Advies
Niet of moeilijk kunnen plassen, kan komen door een blaassteen. Met behulp van röntgenfoto’s kunnen we de stenen mooi in beeld brengen. Grote stenen kunnen we alleen door middel van een operatie verwijderen.
Advies
Als je dieren niet willen voortplanten is het belangrijk om eerst naar de huisvesting te kijken. Is jouw terrarium wel optimaal? Zijn jouw dieren wel gezond en gelukkig? Reptielen hebben vaak een prikkel nodig om tot voortplanting te komen. Dit kan zijn het induceren en weer wekken uit een winterslaap,of het verlengen van het dag/nachtritme. Als vrouwelijke slangen continu een constant dag/nachtritme hebben, dan kunnen follikels onregelmatig rijp worden en vervolgens weer geresorbeerd worden. Hierdoor raakt het vetweefsel van de eistok ontstoken waardoor de dieren levenslang onvruchtbaar blijven. Bekend bij fokkers is legnood. De moeder kan haar eitjes niet goed leggen doordat ze geen goede plek kan vinden, stress heeft of te weinig calcium en andere mineralen heeft. Het niet kunnen leggen van de eieren kan leiden tot levensbedreigende situaties! Meer hierover lees je in het artikel: mijn reptiel heeft legnood. Ook bacteriële of parasitaire infecties van het voortplantingskanaal kunnen voor problemen zorgen. Het is lastig om hier achter te komen. Meestal is een kijkoperatie met bioptname de enige manier om hierachter te komen. Het probleem kan ook bij het mannelijk dier liggen. Soms ligt er een prop van oude cellen in de weg.Het mannetje heeft wel zin maar als het moment daar is, trekt hij zich toch terug. Als je goed kijkt kun je bij de cloaca bruine puntjes zien. De behandeling bestaat uit het schoonmaken van het geslachtsorgaan en eventueel nabehandelen met antibiotica. Andere beschadigingen aan de penis, door bijvoorbeeld bijtwonden of infecties, kunnen er ook voor zorgen dat een mannetje niet of moeilijk kan voortplanten. Een resultaat hiervan kan zijn dat het vrouwtje waseieren legt. Waseieren ontstaan door onbevruchte follikels die in de eileider liggen. Omdat de eitjes niet bevrucht worden, dikken ze in en ontstaan er bruine eivormige structuren. Je ziet dat het verminderde voortplanting een complex probleem is. Kom daarom altijd met je dieren naar de praktijk en maak foto’s van je huisvesting. Samen gaan we uitzoeken hoe we de situatie kunnen verbeteren zodat het wel lukt om nakomelingen te maken
Advies
Fokkers zijn er helaas vaak mee bekend; legnood. Hierbij kan het vrouwtje haar eitjes niet leggen. De oorzaken hiervan vind je hieronder:
- Stress
o Geen (geschikte) nestplaats
o Verstoring door eigenaar of terrariumgenoten
- Onjuist klimaat
o Onjuiste temperatuur
o Onjuiste luchtvochtigheid
- Het ei past niet door het geboortekanaal
o Het ei of de foetus is te groot
o Het ei of de foetus is misvormd
o Het ei of de foetus heeft een afwijkende ligging
- De moeder is niet sterk genoeg
o Door calciumgebrek
o Door zwakte
o Door te weinig oxytocine (bepaald hormoon)
- Door een eileiderontsteking
- Doordat de eileider niet goed werkt, bijvoorbeeld door kalkafzettingen
- Door obstructie in de buikholte
o Vergroeiing buikorganen
o Vreemd voorwerp
o Tumoren
o Blaasstenen
o Verstopping
Heb je uitgesloten dat stress of een onjuist klimaat de oorzaak is van de legnood, kom dan snel naar
de praktijk. Door snel in te grijpen kunnen we hopelijk het moederdier redden!
Contact
De uiteindelijke geschatte prijs is :
Overzicht
Omschrijving | Informatie | Aantal stuks | Prijs |
---|---|---|---|
Korting : | |||
Totaal : |